Alle berichtgeving rondom Tata Steel is voor IJPOS reden om ook het ondernemersgeluid te laten horen. Puur bezien vanuit het werk dat het staalbedrijf de regionale bedrijven oplevert. In gesprek met Co de Vries en Ton Roest van de Back Metaalconserveringsgroep B.V. voel je dat de aandacht voor het milieu niet alleen van nu is. 

Co de Vries: ‘Coatings worden onder de loep genomen’

De Back beschikt over twee vestigingen en drie bedrijven: De Back stationair in Velsen-Noord (hoofdvestiging) nabij Tata Steel, De Back stationair in het havengebied van IJmuiden en De Back coating services voor al het werk on-site. ‘Reeds decennialang denken wij met Tata mee over de beste conserveringsmethode voor diverse nieuwe én oude installaties. Dat deden de vorige eigenaren Dick en Arjan de Back en het team van De Back zet het voort’, aldus Co de Vries, managing director van De Back Metaalconserveringsgroep. Inmiddels werkt het bedrijf al jarenlang als ‘Preferred Supplier’ voor Tata Steel en heeft Tata de intentie het huidige contract uit te breiden met  een onderhoudscontract voor on-site werkzaamheden. De Back is dan officieel een allround toeleverancier op het gebied van coating- en metaalconservering. Dat maakt beide heren trots, want van oudsher hebben zij sympathie voor het staalbedrijf.

Monitoren op zorgwekkende stoffen

De afgelopen jaren heeft De Back allerlei werkzaamheden voor Tata mogen verrichten, variërend van het stralen en coaten van leiding delen, constructies, watersloten en stikstofvaten tot het inwendig coaten van schoorstenen en gasopjagers. Co de Vries: ‘Je kan het zo gek niet noemen en wij doen het of hebben het al gedaan. Stuk voor stuk mooie projecten, en vergeet dan niet alle onderaannemers die ook voor en op Tata werken, die hun materialen ook door ons laten behandelen.’ Ton Roest, een doorgewinterde projectleider en tevens de man met verstand van zorgwekkende stoffen: ‘Tata maakt op dit moment een grote inhaalslag, waarbij ook veel coatings onder de loep worden genomen. Aan ons de taak om de zorgwekkende stoffen in de gaten te houden en naar al onze afnemers een adviserende rol te vertolken. Tata ligt onder een vergrootglas qua milieubeleid en dat betekent automatisch alle toeleveranciers ook.’

Braspenning

De recente integratie van De Back Metaalconserveringsgroep onder de vlag van Braspenning uit Amsterdam markeert een belangrijke mijlpaal in de evolutie van het bedrijf. Deze stap belooft niet alleen continuïteit, maar ook verdere groei en innovatie voor De Back. Braspenning, gevestigd in Amsterdam, staat bekend als een solide firma met een rijke geschiedenis en sterke wortels in de industrie. Met trots spreekt Co de Vries over de synergie tussen De Back en Braspenning die ‘eigenlijk uit hetzelfde hout gesneden zijn’.

Specificaties leidend

Volgens Ton Roest hangen duurzaamheid en kwaliteit nauw met elkaar samen. ‘Op dit moment zijn we druk met tussentijds onderhoud aan de fabrieken op Tata die op termijn gaan sluiten (2030), zodat deze op een verantwoorde manier kunnen blijven draaien. Onze werkzaamheden moeten daarbij aan allerlei specificaties voldoen. Kwaliteit staat daarom altijd op één. Dit geldt overigens voor alle afdelingen van De Back.’

Flexibel en oplossingsgericht

De Back, in 1956 opgericht door Adriaan de Back, beweegt sinds haar bestaan mee met de opdrachten en opdrachtgevers die op haar pad komen. In de ruim 60 jaar die het bedrijf nu bestaat, is het bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke partner voor industriële opdrachtgevers en (semi)overheid. Naast Tata Steel werkt De Back voor de offshore, petrochemie, bio brandstof industrie en in het beton. Zij staan op het punt verder te groeien en zijn daartoe naarstig op zoek naar meerdere ervaren voormannen die bekend zijn met de industrie waarin De Back actief is.

Meer weten? Ga naar https://deback.nl