Eerste groene haven- en industriezone ter wereld

De afgelopen maanden ben ik heel wat ondernemers tegengekomen die doen waar zij goed in zijn. Ik word daar blij van! Of het nu gaat om het horizontaal kweken van tomaten, het (samen) plaatsen van zonnepanelen of het organiseren van gezamenlijke evenementen, de gang zit erin! Vanuit mijn rol bij IJPOS en mijn betrokkenheid bij netwerken als Techport en OV IJmond voel ik dat de mensen graag vooruit willen. En dat samenwerken daarbij hoog op de agenda staat.

Samen mooie projecten optuigen met ondernemers die, elk vanuit hun eigen vakgebied, een bijdrage leveren aan een toekomstbestendig Noordzeekanaalgebied. Met als heilige graal de eerste groene haven- en industriezone ter wereld te worden. Hoe inspirerend is dat! Daar wil je toch gewoon bij horen en je steentje aan bijdragen? IJPOS heeft in ieder geval twee nieuwe bestuursleden geworven die hier gepassioneerd hun steentje aan willen bijdragen. Blij in het kwadraat!

In deze zomerse nieuwsbrief vind je een drietal Save the Dates: Kijkje in de Keuken bij Breman Offshore / Z-Bridge B-2-W op 13 september, Hét Cyberevent 2022 op 22 september en ons traditionele Miljoenenontbijt op 29 september. De uitnodigingen daarvoor ontvang je zoals altijd in je mailbox.

Maar nu eerst lekker van deze zomer genieten!

Zonnige groet,


Theo Koster
voorzitter IJPOS

Voorstellen nieuwe bestuursleden

Met veel plezier stellen wij onze twee nieuwe bestuursleden, Ronald Schavemaker en Peter Wempe, aan je voor! Als bestuur zijn wij nu al blij met het nieuwe elan dat beide heren met zich meebrengen: jong, ambitieus en op zijn tijd kritisch. Een mooie mengeling van kwaliteiten waar wij als ondernemersnetwerk nog heel veel plezier van gaan hebben. Daar komen ze:

Ronald Schavemaker

Bij deze wil ik mezelf graag voorstellen als nieuw bestuurslid van IJPOS. Ik ben Ronald Schavemaker (48) vader van twee kinderen en werkzaam als technisch directeur bij Intures. In 1998 ben ik vanuit mijn functie als technisch tekenaar bij RHDHV met een aantal compagnons voor mezelf begonnen. Wat klein begon is nu uitgegroeid tot een volwassen ingenieursbureau met ca. 45 medewerkers en vieren we volgend jaar maart alweer ons 25-jarig jubileum.

Bij Intures houd ik mij dagelijks bezig met netwerken, innovaties, techniek en het optimaliseren van al onze bedrijfsprocessen. Maar ik vind het vooral leuk om me te verdiepen in digitalisering en houd ervan om Out of the box te denken. Bij Intures werken wij veelal voor industriële klanten zoals Tata Steel en HVC. Daarnaast ontwerpen en engineeren wij bijvoorbeeld ook vrieshuizen voor visreders. Intures is sinds enkele jaren lid van IJPOS om o.a. beter met haar doelgroepen in verbinding te komen, maar vooral ook om haar kennis te delen met de andere leden. Ik hoop dat ik vanuit mijn bestuursfunctie een enthousiaste én innovatieve bijdrage aan het netwerk van IJPOS kan leveren, vooral om met elkaar nog beter in verbinding te staan met andere ondernemers in deze regio. Voor degene die mij beter willen leren kennen, staat mijn deur altijd open voor een praatje en een bakkie koffie. Graag tot ziens op een van onze bijeenkomsten!

Peter Wempe

Mijn naam is Peter Wempe, ik ben 49 jaar oud en woonachtig in Santpoort Noord. Na een internationale carrière, met veel- en lange reizen, leek het mij tijd voor een positie dichterbij huis. Midden 2021 zat Wesco in de overname fase en ik kwam in contact met Breman Machinery, welke ik reeds een aantal jaren kende als toeleverancier bij mijn oud werkgever.

Inmiddels ben ik, bijna een jaar en met veel plezier, werkzaam bij Wesco als sales manager. Tijdens deze periode heb ik gemerkt dat lokaal bezig zijn z’n charmes heeft. Contacten tussen lokale bedrijven zijn laagdrempeliger en daardoor ook flexibeler. De lokale belangen worden goed vertegenwoordigd door IJPOS en toen ik vervolgens gepolst werd, duurde het niet lang voordat ik ja zei tegen een bestuursfunctie.


Ik wil mijzelf inzetten voor de goede IJPOS zaak, en daarmee lokale economie en bedrijven nog meer op de kaart zetten en iets kunnen betekenen voor de gemeenschap. Samen met mede bestuursleden ben ik overtuigd dat we mooie dingen kunnen gaan doen.

Save the Dates

13 september

Het Kijkje in de Keuken vindt plaats bij Breman Offshore. Daar is op dat moment het 2e Zbridge B-2-W systeem te zien dat tussen half augustus en begin september wordt opgebouwd en door een samenwerking tussen Wesco, Breman en Hydrauvision is geproduceerd. Een mooi voorbeeld waar samenwerking toe kan leiden. De bijeenkomst begint om 16.00 uur en eindigt met een borrel om 18.00 uur. Aanmelden kan nu al via secretariaat@ijpos.nl

22 september

Na de kick-of van het Meldpunt Cybersecurity Haven IJmuiden van 11 november 2021 pakken we nu door met een groot Cybercrime event, hier in IJmuiden! Op donderdag 22 september a.s. verleggen we de focus van het herkennen (‘awareness’) van cybercrime naar ‘wat je er zelf aan kunt doen’. IJPOS, BIZ Havengebied IJmuiden en OV IJmond organiseren deze avond samen met het RPCNH. Leer in 1 avond van daders, slachtoffers en experts hoe jij je business kunt beschermen tegen alle vormen van cybercriminaliteit. Het event vindt plaats in de Maritieme Academie IJmuiden (Nova College), Kanaalstraat 7 in IJmuiden, aanvang om 18.00 uur. Aanmelden via Lees meer en meld je aan via deze link

29 september

Logo Staal IJPOS

Op de vroege ochtend van deze donderdag organiseren wij tussen 7.30 uur en 9.30 uur wederom ons traditionele Miljoenenontbijt. Anders dan anders hebben we dit jaar gekozen voor een nieuwe locatie: Grand Café Staal. De Miljoenennota en de gevolgen van

de Miljoenennota voor de ondernemers in het havengebied staan centraal tijdens deze bijeenkomst. Onze trouwe spreker wethouder Jeroen Verwoort heeft al toegezegd, we zijn nog aan het nadenken over een 2de spreker. Aanmelden is nu al mogelijk via secretariaat@ijpos.nl

Mooi filmpje van Vletterlieden gelanceerd

‘Strakke regie, volop actie en zeer informatief’ was één van de reacties na plaatsing op LinkedIn van het filmpje van Vletterlieden. Het filmpje telt slechts 60 sec, maar daarna weet je precies wat een Vletterman doet. Kijk naar 60 sec film met Paul Danklof in hoofdrol

Relaas gehackte IJmuidense ondernermer

‘Toen wij op maandagmorgen onze pc’s opstartten, zat al onze data ‘op slot’. Het heeft onze IT-man vervolgens twee dagen gekost om de zaak weer draaiend te krijgen en de back-ups terug te zetten. Vooralsnog lijkt de schade mee te vallen. Dankzij de back-ups is onze bedrijfsgeschiedenis bewaard gebleven en zijn onze administratie en klantgegevens onaangetast. Natuurlijk hebben we te maken met productieverlies, maar het had veel erger kunnen zijn. De kans is groot dat een van ons op de vrijdag ervoor een Word bestand heeft geopend dat een macro bevatte. Die macro is gedurende het weekend volop aan het werk geweest, waardoor dit alles lastiger te onderscheppen was.

Jezelf weren tegen cybercrime. Hoe dan?

Nu angstig worden of een heel arsenaal aan softwarepakketten kopen, is niet nodig. Wel is het aan te raden jezelf af te vragen waarom je je op de digitale snelweg anders gedraagt dan in het echte verkeer, terwijl er digitaal net zo veel risico’s zijn. In die zin is het slim om een ICT’er in te schakelen, ervoor te zorgen dat je een goede virusscanner hebt en sowieso niet zomaar op een link te klikken. Daarnaast is voor de meeste internetgebruikers de aanschaf van een goede passwordmanager een prima wapen tegen hacken.

Wil jij als ondernemer weten hoe je jezelf het beste tegen cybercriminaliteit kunt wapenen? Meld je dan eens aan voor een gratis online cybercrime training, want het kan ons allemaal overkomen.

Mooie samenwerking IJPOS leden

Wesco IJmuiden heeft voor een grote Nederlandse baggeraar een mooie opdracht weten te verkrijgen. Levering bestaat uit diverse leidingen, leidingsteunen, aanpassingen aan boord, bruggen & bordessen en een zogenaamde ‘boegkoppeltoren’. Dit is een toren (koppelstuk) waaraan

leidingen worden aangesloten om het schip te vullen met baggerslib, om dit vervolgens af te voeren. De boegkoppeltoren is een echt Wesco product en werd door Schot verticaal transport op het schip gehesen. Wesco verzorgt verder het aflassen en overige installatie van alle te leveren stalen delen. Daarnaast verzorgt mede IJPOS lid Hydrauvision het hydraulische deel van het werk. De Back heeft al het conserveringswerk gedaan voor de nieuw te leveren delen. Een mooi voorbeeld van lokale samenwerking van IJPOS leden!

Ook samenspel in hartje Santpoort

Op LinkedIn plaatste onze voorzitter Theo Koster onlangs dit bericht: ‘Mooie start van de dag. Tijdens hondenuitlaat vroeg in de ochtend tref ik spontaan drie IJPOS-leden aan het eind van mijn straat aan, die ook buiten het havengebied met elkaar samenwerken.

Appartementencomplex Roos en Beek in Santpoort krijgt 180 zonnepanelen op het dak (circa 800m2). Aangevoerd door Expeditie Jaspers, op het dak gezet door Schot Verticaal Transport en geïnstalleerd door First Energy. Een servicewagen van Patina Groep biedt ondersteuning. Dan begint je dag dus écht goed. Hulde aan de VVE van Roos en Beek om lokaal in te kopen!’

Stijging cybercrime zet ook in 2022 door

In 2021 is het aantal aangiftes en meldingen van cybercrime flink gestegen. Dat cybercrime een ‘populaire’ methode van criminaliteit is, was al bekend. De Corona-jaren hebben daar nog eens flink aan bijgedragen. Die stijgende lijn zet zich in 2022 helaas door. Criminelen die eerder niet met cybercrime bezig waren, lijken steeds meer te ontdekken hoe eenvoudig het is. Via het Darkweb zijn zelfs kant-en-klare hack-pakketten te koop, compleet met helpdesk en niet-goed-geld-terug garantie.
Zie ook cybercrime-enorm-gestegen-in-2021

Van der Valk Taxi Service zoekt chauffeurs

Het gaat gelukkig weer goed met het taxibedrijf van Henk van der Valk! Nu Corona (grotendeels) achter ons ligt, draait het bedrijf weer op volle toeren. Henk is echter wel hard op zoek naar mensen die het leuk vinden om op een taxi te rijden. Ben jij zo iemand of ken jij zo iemand? Neem dan contact op met Henk via 0255-538000.

Standpunten IJPOS

Waar staan wij als IJPOS voor en waar willen wij naartoe? Twee vragen waar wij ons als bestuur van IJPOS de afgelopen periode mee hebben beziggehouden. Het is goed om daar duidelijkheid over te hebben. Binnen de club, maar ook naar buiten toe, in relatie tot andere netwerken in de regio. Binnenkort ontvang je onze standpunten in je mailbox en je mag er dan wat van vinden!

Iets te melden?

Heb je iets te melden? Stuur dan een mailtje naar secretariaat@ijpos.nl. Check s.v.p. of secretariaat@ijpos.nl sowieso op de persverzendlijst staat. In de toekomst worden wij dan vanzelf meegenomen in al jullie nieuwsuitingen.