Visserij

IJPOS

Visserij

IJmuiden staat nationaal en internationaal bekend om haar expertise in vers gevangen vis. Daarnaast biedt de populaire vissershaven plaats aan vele vissersboten uit binnen- en buitenland. Door haar unieke ligging wordt de vissershaven veelvuldig gefotografeerd door hobby- en professionele fotografen.

IJPOS

Visserij Opslag Verwerking

Europa’s grootste zeehaven voor diepgevroren vis

De haven van IJmuiden dankt haar oorsprong aan de visserij en aan haar gunstige ligging aan de monding van het Noordzeekanaal. Eind jaren 1800 besloot de overheid tot de aanleg van een aparte Vissershaven in IJmuiden. In 1896 werd deze haven in gebruik genomen door vissers en ontstond er een bloeiende vishandel.

De aanleg van een spoorwegstation in 1899 zorgde er vervolgens voor dat de vis per trein kon worden vervoerd naar onder andere Amsterdam en Duitsland. Anno nu speelt de IJmuidense haven nog steeds een centrale rol in de vishandel van West-Europa. Met name de unieke positie van de open zeehaven, aan de zee en dicht bij Schiphol (Amsterdam Airport), is daarop van grote invloed. Maar ook op mondiaal niveau heeft IJmuiden een belangrijke positie verworven, zeker als het gaat om het overladen, verwerken, importeren en exporteren van vrachtzendingen uit alle werelddelen.

Krat met haring op ijs IJPOS

Visveiling zorgt voor dynamiek en bloei

Samen met de aanvoerders, verwerkers, handels- en logistieke bedrijven zorgt Zeehaven IJmuiden NV voor veel dynamiek en bloei in de visserijsector. De Hollandse Visveiling IJmuiden B.V. is één van de werkmaatschappijen van Zeehaven IJmuiden N.V. In de visafslag aan de Halkade worden grote hoeveelheden platvis als schol, tong, tarbot, schar, griet en rondvis als kabeljauw en wijting vers aangevoerd, gesorteerd en klaargemaakt voor de verkoop. Door gebruik te maken van een internet veilsysteem worden vraag en aanbod effectief en snel bij elkaar gebracht en kunnen kopers op afstand even snel een bod uitbrengen als de lokale kopers in de mijnzaal.

Photo by Paul Einerhand on Unsplash
Vissersboten aan kade visserij IJPOS

Opslag en distributie van diepgevroren goederen

De twee grootste dienstverleners in opslag, overslag en distributie van diepgevroren goederen van Nederland zijn in de IJmond gevestigd: Lineage in IJmuiden en Daalimpex in Velsen-Noord. Beide bedrijven maken deel uit van de Lineage groep.

Ook rederij en handelsonderneming Cornelis Vrolijk heeft een eigen vriesopslag. Verder beschikt Cornelis Vrolijk over een vloot moderne vriestrawlers, waarmee de vis rechtstreeks uit zee aan boord wordt verwerkt en ingevroren. Vier van deze trawlers hebben als thuishaven IJmuiden.

Stellingen opslag Kloosterboer IJPOS
Daalimpex opslag visserij IJPOS

Verwerking en transport van vers gevangen vis

Naast de opslag en distributie van diepgevroren vis, wordt er in de haven van IJmuiden ook verse vis verwerkt, verpakt en verkocht.

Zeevisgroothandel Interfish timmert op dit gebied flink aan de weg en voorziet andere groothandelaren en supermarkten in Europa van verse Noordzeevis, coquilles en andere exotische visproducten. Ook Cornelis Vrolijk is actief in de verwerking van verpakte visproducten als haring, makreel en gebakken vis via Seafood Parlevliet B.V. en in het dagvers aanleveren van Noordzee garnalen via Kegge.

Photo by Paul Einerhand on Unsplash
Photo by Paul Einerhand on Unsplash

Europa’s grootste zeehaven voor diepgevroren vis

Het is met name dankzij de activiteiten van al die bedrijven dat IJmuiden zich positioneert als Europa’s grootste zeehaven voor diepgevroren vis. Een ambitie die onder de naam Deepsea Intercontinental Frozenfishcentre of Europe (DIFE) door de landelijke overheid wordt gesteund.

Photo by Paul Einerhand on Unsplash
Photo by Paul Einerhand on Unsplash