Spannend Pasen

Theo KosterNa de coronapandemie sijpelen de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïense door in ons havengebied. Alhoewel de overheid haar best doet om de stijgende energieprijzen te dempen, zijn de gevolgen van de huidige brandstofprijzen voor de visserij en transportsector immens. Met als gevolg dat contracten met klanten als de wiedeweerga worden opengebroken. Daarbij komt dat het gigantische aantal vacatures de groei van bedrijven vrijwel onmogelijk maakt. De roep om meer technisch personeel wordt bovendien versterkt doordat de markt van olie en gas aantrekt.

Wereldwijd en zeker ook in onze regio zien wij een verhoogde waakzaamheid op het gebied van cybersecurity. Een waakzaamheid waarvan we weten dat die heel belangrijk is. Wat dat betreft ben ik blij dat wij onze IJPOS leden op tijd hebben gestimuleerd zich meer weerbaar te maken. Blijf daar aandacht aan besteden. Juist nu.

Daar waar er heldere Europese richtlijnen zijn om niet op Rusland te vliegen, is het voor de havens en het scheepvaartverkeer niet internationaal geregeld. Volgens de Haven van Amsterdam deden in 2021 21 schepen onder Russische vlag de havens van Amsterdam, IJmuiden en Beverwijk aan. Zelf zou ik niet weten wat de definitie van een Russisch schip is. Gaat het om een Russische reder? Russische vlag? Hoeveel Russen er als bemanning op varen? Geen idee. Dat maakt de zaak complex.
 
Bekend is wel dat wereldwijd 14 procent van alle zeevarenden Russische / Oekraïense bemanning is. Nu schijnt het mee te vallen met de onderlinge spanning aan boord van schepen waar beide nationaliteiten met elkaar samenwerken. Maar wat als de havenarbeiders besluiten de ‘Russische schepen’ te boycotten en niet meer lossen? Loopt de spanning op de kades dan op?

Belangrijk is het sanctiebeleid dat vrijwel dagelijks dieper en zwaarder wordt bijgesteld. Staal leveren aan Rusland mag niet. Jachten ook niet. Minder bekend is dat dit ook geldt voor zogenoemde ‘dual-use’ producten, die zowel voor militaire als voor civiele toepassingen gebruikt kunnen worden. Ten gevolge daarvan blokkeren de douanes steeds meer containers. Staan uw producten ook op de sanctielijst? Check de link onderaan dit artikel.

Als u voor de olie en gasindustrie werkt, raad ik u aan extra op uw hoede te zijn. Eind maart stonden twaalf ‘state owned’ Russische bedrijven op de sanctielijst. Dat zijn er ruim meer dan het inmiddels bekende Gazprom. Dan is het wel belangrijk dat u weet wie uw klant is. Wees alert bij nieuwe klanten die zich aandienen uit een branchevreemde sector, zij komen soms via een omweg bij u terecht om het sanctiebeleid te omzeilen.
 
Kortom, extra alert zijn dus. Maar als dat de prijs is die wij moeten leveren voor onze onafhankelijkheid, dan valt het ten opzichte van wat de Oekraïners meemaken wel mee.
 
Geniet goed voorbereid van een spannend Pasen.
 
Staat mijn product op de sanctielijst?  

Lentegroet,
Theo Koster
voorzitter IJPOS

ALV / Telstarbijeenkomst op 1 april

Team OpenIJEen groot aantal leden weet altijd de weg naar het Telstar stadion te vinden. Na de door corona verloren editie van vorig jaar voelt het deze keer als een ‘nieuwe start’. Naast het presenteren van de cijfers over 2020 en 2021 en de begroting van 2022 praten wij u tijdens het ALV gedeelte van de bijeenkomst bij over de toekomstplannen en standpunten van IJPOS. Wat willen we zijn, waar willen we naartoe en hoe gaan we dat samen me u voor elkaar krijgen?

Na het ALV gedeelte is het woord aan Linda Rikken. Zij is projectleider Onderhoud van OpenIJ MTC en weet vanuit die functie precies wat er bij het onderhoud komt kijken en tegen welke uitdagingen zij met haar collega’s aanloopt. Tijdens de borrel en het buffet is er vervolgens genoeg tijd om nieuwe contacten op te doen of elkaar nog beter te leren kennen. Daarna is het tijd voor Telstarrrrrrrrrrr….. tegen FC Den Bosch.
 

Kritieke update Google chrome

Via onze partner RPC Noord-Holland zijn wij gewezen op de urgentie van het updaten van uw browser naar de meest recente versie. De kwetsbaarheid wordt op dit moment actief misbruikt. Update daarom met spoed uw browser!

Waarom is updaten van uw browser belangrijk?
Lees het volgende artikel: Update browser
 

Prestigieuze Award Schot Verticaal Transport

Op 17 maart jl. heeft Schot een internationale ESTA award gewonnen. De uitreiking hiervan was in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. De prijs werd door Schot in de wacht gesleept in de categorie ‘kranen groter dan 120 ton’ met een project waarbij opslagtanks op een ‘postzegellocatie’ werden geplaatst.

Schot loste, kantelde en plaatste 6 tanks van 30 m hoog, 9,5 m in doorsnee en elk 67t zwaar met een 400-tons en 500-tons kraan. Door de aanwezigheid van bestaande tanks was de ruimte op locatie bij de tankterminal in Nijmegen bijzonder krap. Desondanks kon de terminal tijdens de hijsactie in bedrijf blijven.

Volgens een trotse John Apeldoorn, commercieel directeur van Schot, gaat het hier om een echte teamprestatie: “Dat begon al in de voorbereiding met een gedegen plan, dat door onze engineer en projectleider tot in detail werd bedacht en uitgewerkt. Vervolgens kregen we het vertrouwen van onze klant Oostwouder. Respect voor onze kraanmachinisten die met veel finesse hun werk hebben uitgevoerd!”

Op de foto v.l.n.r. John Apeldoorn, Joost Salden van Oostwouder en Edwin Boendermaker, hijsuitvoerder van Schot.

Raamcontract Intures met Tata Steel

De directie van Intures is enorm verheugd met de ondertekening van een prachtig meerjarig raamcontract met Tata Steel. Intures is daardoor de komende jaren preferred supplier op het gebied van integriteitsinspecties, maintenance engineering en asset- en construction management. Op het gebied van levensduurverlenging en instandhouding kan het bedrijf Tata Steel blijven adviseren. Verdere groei en innovatie liggen hierdoor binnen handbereik. Zie ook intures.nl

Op de foto v.l.n.r. operationeel directeur Jarno Water, algemeen directeur Ron Spanjaard en technisch directeur Ronald Schavemaker.

Kijkje in de Keuken van Megacon

Op 10 februari jl. vertelde Mart Hester, directeur/eigenaar van Megacon, waar zijn bedrijf kampioen in is. Als maak- en constructiebedrijf voor de industriële markt bouwt, levert en onderhoudt Megacon grote tot zeer grote industriële installaties zoals stalen en roestvaststalen apparaten en leidingen. Daarnaast kunnen zij ook op geheel efficiënte wijze uw technische omgeving inmeten. Door gebruik te maken van 3D scanning worden de beelden zodanig gekoppeld dat zij direct geschikt zijn voor engineering, montage- en werktekeningen. Complete fabriekshallen worden in no time ingemeten! Datgene wat Megacon maakt, kan ook worden gemonteerd en turn-key worden opgeleverd. Nieuwsgierig? Ga naar Megacon.nl

Binnenkort: Kijkje in de Keuken van Btac Solutions

Op 26 april a.s. organiseren wij voor de snelle beslissers een Kijkje in de Keuken van Btac Solutions. Op die middag zijn vanaf 16.00 uur maximaal tien IJPOS-leden te gast bij het ontwikkel- en productiebedrijf van Merel van Luijk en Willem Jonkman.

Btac Solutions ontwikkelt en maakt elektronica (printplaten ontwerpen, bestücken, solderen, testen). Denk daarbij aan ledverlichting, prints voor beveiligingscamera’s en ontruimingssystemen voor bedrijven. Rode draad in de bedrijfsfilosofie is dat alles wat zij doen in het teken van de toekomst staat, de toekomst van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. In 2021 werd het bedrijf uitgeroepen tot winnaar van De IJmond Duurzaam Award.

Daarbij komt dat BTAC middenin het havengebied in IJmuiden eigenhandig een proeftuin ontwikkelt om volledig voedselveilig en energieneutraal tomaten, radijs, aardbeien en paprika’s te kunnen kweken. Leden die affiniteit hebben met duurzaamheid, energieneutraal en elektronica moeten zeker inschrijven. Je zult versteld staan, beloofd!

De eerste tien deelnemers kunnen zich aanmelden via secretariaat@ijpos.nl

Omdat BTAC geen grote groepen kan ontvangen, wordt het bezoek bij grote belangstelling herhaald. 
 

Toename meldingen bij Meldpunt Cybersecurity

Een aantal ondernemers uit ons havengebied maakt inmiddels gebruik van het Meldpunt. Als u wordt getroffen door een cyberaanval of u ontvangt phishing mail, kunt u dit bij het Meldpunt kenbaar maken, zie de website voor het hoe en wat. Is er haast geboden, neem dan direct contact op met de cyberspecialisten van het Meldpunt via het spoednummer 020-8950315. In dat geval krijgt u direct toegang tot ICT-ondersteuning en advies. Dit alles tegen een gereduceerd tarief.

Wilt u op de hoogte blijven van hoe cybercriminelen te werk gaan en/of tools krijgen om een cyberaanval te voorkomen? Volg dan een gratis online training Cybercrime van het RPC, zie voorkomen cyberaanval

Vragen over het Meldpunt?
Stuur een mail naar secretariaat@ijpos.nl of naar parkmanager@biz-havenijmuiden.nl.

Het Meldpunt Cybersecurity haven IJmuiden is een initiatief van BIZ en IJPOS in samenwerking met Politie Noord-Holland, RPC Noord-Holland, Gemeente Velsen en Korper ICT. Het Meldpunt is sinds november 2021 actief.

Van idee tot praktijk bij Marwing

Als je als jongeman van 23 jaar je baas blij weet te maken, ben je best bijzonder. Als je dan ook nog Nederlands kampioen trampolinespringen bent, wordt het verhaal nog interessanter. Voor ons voldoende reden om in gesprek te gaan met Roel Teillers, de man in kwestie.

Als 22-jarige stagiair Werktuigbouwkunde (HBO Alkmaar) kwam hij terecht bij Marwing B.V., een specialistisch bedrijf actief op het gebied van mechanische werken en constructiebouw voor de jachtbouw, industrie en infrastructurele projecten. “Het mooie is dat Hans (De Pagter, de directeur/eigenaar – red.) mij tijdens die stage vroeg na te denken over een constructie voor een jacht. De wens van de opdrachtgever was de constructie van een lounge annex lunch- en diner gelegenheid. Daarbij was het de uitdaging om met één druk op de knop van een hoge tafel en stoelen een lounge set met lage tafel en banken te maken. Een mooie opdracht, zeker voor een stagiair. Dat het mij uiteindelijk gelukt is, maakte mij natuurlijk ook heel trots! Het idee werd daarmee praktijk en dat is precies wat wij hier doen. Wij werken ideeën uit, maken een offerte, doen aanpassingen, ontwikkelen het verder en zorgen uiteindelijk voor realisering van projecten. Inmiddels ben ik alweer anderhalf jaar in dienst als mechanical engineer en bij al die fases betrokken. Voor mij maakt dat mijn werk boeiend en heel tastbaar.”

Naast zijn werk bedrijft Roel ook topsport. Hij is regerend Nederlands kampioen trampolinespringen en werkt twee à drie uur per dag aan het verfijnen van zijn sprongen. Hoe vaak hij over de kop gaat en hoeveel schroeven hij daarbij maakt bepalen de moeilijkheidsgraad, waarbij het de uitdaging is om ‘de verplaatsing’ te minimaliseren, oftewel in het midden van de trampoline, op het kruis te landen. Werk aan de winkel dus, als mechanical engineer en als trampolinespringer. Petje af.
Meer info over Marwing? Ga naar Marwing.nl.
 
Ook iets te melden?Omdat wij ‘vers’ nieuws belangrijk vinden, verhogen wij de frequentie van onze nieuwsbrief. Nieuws van de leden speelt daarin een prominente rol. Heeft u iets te melden? Stuur een mailtje naar secretariaat@ijpos.nl. Het hoeft zeker geen kant-en-klare info te zijn, dat maken wij in overleg met u in orde. Check s.v.p. of secretariaat@ijpos.nl sowieso op uw persverzendlijst staat. In de toekomst worden wij dan vanzelf meegenomen in al uw nieuwsuitingen.