Cyberevent out of business IJPOS
IJPOS

Cyberevent out of business IJPOS

Hét cyberevent van 2022 is een initiatief van IJPOS, BIZ Havengebied IJmuiden en RPCN. Het gratis evenement dat plaatsvond in de Maritieme Academie IJmuiden werd van tevoren aangekondigd als mix van theater, talkshow en verbinding, voor ondernemers die – met elkaar – succesvol willen blijven.

Dat er online kapers op de kust zijn, weet iedereen inmiddels wel. Cybercrime is diep verweven in ons dagelijks leven, in ons handelen en in ons gedrag en de dreiging van cybercrime ligt daardoor continu op de loer. Gedragsbioloog Patrick van Veen nam het publiek mee in de belevingswereld van apen. Hij startte met het gegeven dat zelfherkenning – wat oudere apen dus ook al hebben – eigenlijk de bron van alle ellende is. Want als je jezelf herkent, herken je ook het gedrag van anderen. En daar maakt iedereen gebruik van. Ook criminelen.

Cyberevent out of business IJPOS

Uiteindelijk komt het grootste gedeelte van veilig werken neer op: ‘Stop stom gedrag!’ Tijdens het tafelgesprek bleek Erwin van Hardeveld, directeur IJmond Werkt, hierover mee te kunnen praten. Zijn organisatie werd gehackt en de gegevens van 9.000 zorgcliënten werden op het Darkweb gelekt. Hoe dit kon gebeuren? Tot dat moment hanteerde de organisatie geen tweetrapsauthenticatie en was er ook geen protocol. Oftewel, zowel technisch als inhoudelijk was de organisatie onvoorbereid.

Cyberevent out of business 2022

Awareness is dan ook keihard nodig!

Ronald Schavemaker, directeur Intures, verzorgt om die reden interne Toolbox Trainingen op zijn bedrijf. Het regelmatig trainen en scherp houden van je team is volgens hem bittere noodzaak. Hij adviseert om de voorbeelden van malafide e-mails en WhatsApps onder medewerkers te delen, want een enkele zwakke schakel maakt de complete ketting kwetsbaar. Joop Sinnige, Teamchef Politie Kennemerland, vertelde dat de politie meestal pas in beeld komt als de schade al is aangericht. Hij gaf aan dat het ook in die gevallen nog altijd heel verstandig is om aangifte te doen. Mede omdat op basis van deze gegevens het RPC preventieve informatiebijeenkomsten kan opzetten.

Het was aan Benjamin Korper, computernerd en eigenaar van Korper ICT, om de aanwezigen mee te nemen in de wereld van cryptocurrency. Omdat eigenaren van dit soort accounts moeilijk te traceren zijn, kunnen zij online eenvoudig (en veilig) vals geld, wapens, gestolen databases en valse paspoorten aankopen. Online criminaliteit wordt daardoor steeds makkelijker. De belangrijkste tip van Benjamin is het gebruik van een passwordmanager. Oud-defensieman Pieter Cobelens voegde daar in de slotpresentatie nog een belangrijke tip aan toe: ‘Laat je tanden zien! Besteed tijd, aandacht en geld aan je online veiligheid, want het is oorlog online en veilige grenzen ontbreken.’

1 Comment

  • Nieuwsbrief September 2022 – IJPOS.nl

    30 november 2022 - 16:50

    […] ons handelen en in ons gedrag en de dreiging van cybercrime ligt daardoor continu op de loer. Lees hier verder.29-09-2022: Miljoenenontbijt, editie 2022Donderdag 29 september jl. was het tijd voor ons […]

Leave A Comment