Elk IJPOS lid is kampioen in een andere tak van ondernemen. Binnen een straal van een aantal kilometers werken onze leden uit de maritieme-, offshore- en visserijsector samen. Veel van die leden komen elkaar tegen als het gaat om het werken voor Tata Steel. Zo ook Mercon met vestigingen in Gorinchem en Velsen-Noord.

Grote infrastructurele- en speciale projecten

Vanuit IJPOS zijn we met name geïnteresseerd in de activiteiten van Mercon in Velsen-Noord bij Tata Steel en hebben we een afspraak met CEO Jac van der Kamp en site manager Reinier de Booij.

Mercon is vanaf 1976 werkzaam op diverse projectlocaties door heel Nederland, zoals Shell, Vopak, Tata Steel, maar ook bij sluiscomplexen en bruggen. Hierbij worden vooral onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan alles wat met staal te maken heeft. Het bedrijf is daarnaast gespecialiseerd in advies, engineering en constructie van grote infrastructurele- en speciale projecten, zoals de ontwikkelingen en bouw van de Hyperloop. Zij werken daarbij vanuit twee vestigingen: Gorinchem en sinds 1990 dus ook vanuit Velsen-Noord.

Renovatie Hoogoven 6

Als het gaat over de werkzaamheden van Mercon bij Tata Steel, vertelt Reinier dat hij Tata Steel allereerst een mooi bedrijf en fijne opdrachtgever vindt. ‘Wat er bij Tata op het gebied van techniek gebeurt, daar word ik zo blij van. Het afgelopen jaar was Tata onze grootste opdrachtgever. Als bedrijf zijn we er sowieso trots op dat wij mee mogen werken aan het verbeteren van de duurzaamheid van de staalproductie’, aldus Reinier. Jac voegt daaraan toe dat Mercon recentelijk onder andere heeft meegewerkt aan de renovatie van Hoogoven 6. ‘Tijdens de stilstand van deze fabriek hebben onze medewerkers het industriële onderhoudswerk kunnen afronden. ’ Graag vermeldt Reinier dat, zoals het er nu naar uitziet, Mercon aan het einde van dit jaar naar het Ketenpark verhuist. ‘We zitten daar straks tussen de andere bedrijven die voor Tata werken en krijgen bovendien de beschikking over een werkplaats.’

The Human Touch

Op zowel de website als op posters binnen het kantoor van Mercon, is de aandacht voor de mens opvallend. Jac van der Kamp: ‘De posters met de slogan ‘‘The Human Touch” helpen ons bij het creëren van een cultuur waar mensen zich continu blijven ontwikkelen.’ Volgens Jac is deze aandacht voor de mens terug te voeren op het feit dat Mercon altijd een familiebedrijf is geweest met veel aandacht voor normen en waarden. ‘En daar doen we alles voor om dat in stand te houden. Daarbij komt dat wij het ook belangrijk vinden dat iedereen zich binnen het bedrijf verantwoordelijk voelt voor de veiligheid binnen zijn eigen werk of dat van anderen. We zijn gecertificeerd volgens de Safety Culture Ladder en hebben daarmee een mooi instrument in handen om proactief risico’s te identificeren, veiligheidsbewustzijn te vergroten en voortdurend te zoeken naar manieren om onze werkzaamheden en processen nog veiliger te maken voor onze medewerkers, klanten en partners.’

Meer weten? Ga naar https://www.mercon.com/