cropped-logo-ijpos-fc.png
09-10-2023

IJPOS NIEUWSBRIEF

De derde IJPOS nieuwsbrief van het jaar 2023.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hebt aangegeven deze te willen ontvangen. Wanneer je deze niet meer wenst te ontvangen kun je je onderaan deze nieuwsbrief uitschrijven.

10 jaar IJPOS!
Ervaar 'de kracht van de haven'

‘Eensgezindheid alom’

Het is altijd interessant om te zien hoe wij ‘mensen’ elkaar na de vakanties weer opzoeken! Op dit moment kom ik om in de bijeenkomsten. Als aanjager, maar ook als geïnteresseerde deelnemer aan een congres of iets dergelijks. Altijd ontmoet ik dan nieuwe contacten. Die je vervolgens opzoekt en waar blijkt dat je elkaar de bal kunt toespelen! Een belangrijk kenmerk overigens van de netwerkclub die wij zijn: elkaar de bal toespelen.
Theo Koster IJPOS Bestuur klein
Samen kom je verder. Alleen is maar alleen. En in alle gesprekken die ik met mensen heb, of het nu zakelijk is of privé, komen dan altijd twee onderwerpen bovendrijven: de politiek en Tata Steel.
Op dinsdag 26 september, tijdens het IJPOS Miljoenenontbijt, kwamen deze onderwerpen uitgebreid ter sprake. En dan zie je dat er een enorme eensgezindheid heerst. Allemaal willen we hetzelfde: de eerste groene industriezone van Nederland worden! Dat Tata daaraan een belangrijke bijdrage moet leveren, spreekt voor zich. Schoon, groen en circulair staal, dat is de missie. Als voorzitter van IJPOS weet ik dat een aantal leden van IJPOS dagelijks meewerkt om die missie te volbrengen. Een mooi bruggetje naar het artikel over bouwbedrijf De Branding en haar jarenlange werkzaamheden voor Tata Steel.
In deze nieuwsbrief ook een aantal uitnodigingen: voor een Kijkje in de keuken van Strohm op 12 oktober, voor een ontbijtsessie op een rondvaartboot op 18 oktober met als thema de energietransitie in het havengebied IJmuiden én voor hét duurzaamheidscongres van deze regio op 30 oktober. Je ziet het, ook oktober biedt volop kansen om elkaar te ontmoeten en samenwerkingen te verdiepen of op te tuigen.
Ondernemersgroet,
Theo Koster
voorzitter IJPOS

IJPOS AGENDA

12 oktober – Kijkje in de keuken van Strohm, van 16.00 – 18.00 uur op Monnickendamkade 1 in IJmuiden. Klik hier om je aan te melden.
18 oktober – Ontbijtsessie op een rondvaartboot, van 8.30 - 11.30 uur, georganiseerd door Techport i.s.m. Rabobank. Thema: de energietransitie in het havengebied IJmuiden. Klik hier om je aan te melden.
30 oktober – Hét duurzaamheidscongres van deze regio, georganiseerd door Lokaal Klimaat Akkoord Duurzaam Velsen, GreenBiz IJmond en Citymarketing Velsen van 15.30 – 19.00 uur in het Telstar stadion. Klik hier om je aan te melden.

Uitnodiging Kijkje in de keuken van Strohm

Op donderdag 12 oktober, van 16.00 tot 18.00 uur, zijn de leden van IJPOS uitgenodigd voor een Kijkje in de keuken van Strohm. Het IJmuidense bedrijf dat voorheen bekend stond onder de naam Airborne Oil & Gas biedt ons dan inzage in de productie van volledig gebonden, thermoplastische composietbuizen. Zij zijn 's werelds eerste en toonaangevende fabrikant op dit gebied! Het TCP (Thermoplastic Composite Pipe) concept biedt de optimale oplossing in flowline-, jumper- en stijgleidingtoepassingen voor de markten voor hernieuwbare energie en energie. TCP corrodeert niet, kan in lange lengtes worden opgespoeld, is licht van gewicht en verlaagt de installatie- en onderhoudskosten. Strohm bevindt zich op Monnickendamkade 1 in IJmuiden.

Aanmelden via secretariaat@ijpos.nl

Uitnodiging ontbijtsessie:

ENERGIETRANSITIE HAVENGEBIED IJMUIDEN IN BEELD

Op de vroege morgen van woensdag 18 oktober, van 8.30 - 11.30 uur, organiseert Techport in samenwerking met Rabobank een ontbijtsessie met als thema de energietransitie in het havengebied IJmuiden. Met een rondvaartboot (vertrek Sluisplein 78 in IJmuiden) varen we langs diverse hotspots om een beeld van de transitie te krijgen. Tijdens de rondvaart zullen betrokken specialisten in korte pitches uitleggen wat er in de havens speelt op gebied van de energietransitie. Wat verandert er aan de skyline op zee en aan de Noordzijde van het kanaal? Wat is de stand van zaken energiehaven, walstroom en waterstofeconomie? En welke oplossingen rondom bijvoorbeeld netcongestie zijn vandaag of morgen beschikbaar om gezamenlijk aan te pakken?

Aanmelden

Aanmeldlink: https://techport.nl/agenda/ontbijtsessie-over-energietransitie/
Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht.

Duurzaamheidscongres in Telstar Stadion

Voor alle ondernemers in Velsen, Beverwijk, Uitgeest en Heemskerk organiseren Lokaal Klimaat Akkoord Duurzaam Velsen, GreenBiz IJmond en Citymarketing Velsen op maandag 30 oktober, van 15.30 uur tot 19.00 uur, hét duurzaamheidscongres van de regio. Na dit congres heb je concrete handvatten om (verder) aan de slag te gaan met het verduurzamen van je bedrijf of organisatie. Hiermee kun je vaak flink wat geld besparen én je klanten laten zien dat je gericht bent op de toekomst. Het programma bestaat uit een plenair gedeelte met inspirerende spreker, kennissessies (o.a. circulair werken, energiebesparen, duurzaam management), een plenaire afsluiting en netwerken.

Aanmelden

Aanmeldlink: Duurzaamheidscongres: ondernemen met impact - GreenBiz IJmond

Werk aan de toekomst bij Tata Steel

Alle berichtgeving rondom Tata Steel is voor IJPOS reden om ook het ondernemersgeluid te laten horen. Puur bezien vanuit het werk dat het staalbedrijf de regionale bedrijven oplevert. In gesprek met een van die bedrijven voel je dat de aandacht voor het milieu niet alleen van nu is.
Jan Stolk: ‘Interessant om mee te werken aan de vergroening van Tata Steel’
‘Als bouwbedrijf zijn wij met name actief in de traditionele bouw, zoals beton- en waterbouwkundige projecten en industriële betonbouw.’ Aan het woord is Jan Stolk van De Branding. Bouwondernemer pur sang. Naast betrokkenheid bij de aanleg van bijvoorbeeld de bodemverdediging van windmolenparken Prinses Amalia, OWEZ en Luchterduinen, heeft het bedrijf ook gewerkt aan (beton)renovatiewerkzaamheden die nodig waren voor de Noordersluis in IJmuiden, de Grote Sluis in Spaarndam en Amstelschutsluizen in Amsterdam. Van oudsher, inmiddels alweer zo’n vijftig jaar, is De Branding ook aan het werk voor (eerst Hoogovens en later) Tata Steel. Vandaag zoomen we daarop in.
Grootste milieu-installatie

‘Als je het hebt over het vergroenen van installaties en productieprocessen, zien wij dat er veel bij Tata Steel gebeurt. Zo bouwen we op dit moment mee aan de grootste milieu-installatie ooit; de Ontstoffings- en DeNOx installatie bij de Pelletfabriek. Ons bouwbedrijf is geselecteerd om de paalfundering en de betonfundaties hiervoor aan te leggen. Een project van ruim 1,5 jaar. Dat doen we samen met onderaannemers, allemaal uit deze regio. Een ander mooi project is de aanleg van een bezinkbassin, waarin gebruikt ‘sproeiwater’ gezuiverd wordt door de vaste stoffen te laten bezinken. Het ‘schone’ water wordt vervolgens hergebruikt.
Strenge regelgeving

Dat De Branding inmiddels decennialang voor Tata Steel mag werken, maakt Jan trots. Volgens hem is de regelgeving ronduit streng en wordt er goed op de veiligheid gelet. ‘Wij hebben onze bedrijfsvoering op het werk ingericht. Personeel moet geschikt en bereid zijn om te allen tijde veiligheidskleding te dragen, bijvoorbeeld ook een brandvertragend pak als het 30 graden is! In de samenwerking met Tata Steel is het bovendien fijn dat zij vanaf het begin van een project een duidelijke deadline stellen, waardoor je als aannemer weet waar je aan begint. De werkvergunningen regelen zij en de planning maken we zelf. Belangrijk is en blijft dat de risico’s duidelijk in kaart worden gebracht en dat doen we samen.
Modernisering rode draad

Volgens Jan Stolk komt er nog veel meer werk aan. ‘In de vijftig jaar dat wij voor Tata Steel werken, hebben we nooit zonder werk gezeten.’ Jan weet overigens niet altijd welk werk eraan zit te komen. Wat hij wel weet is dat De Branding in het kringetje van aannemers zit die gevraagd worden om offerte te maken. Terugkijkend op de afgelopen decennia constateert Jan dat er gedurende al die tijd gewerkt is aan modernisering van installaties. Qua techniek en productiviteit, maar ook met het oog op het milieu werden installaties gerenoveerd om minder energieverbruik en uitstoot van schadelijke stoffen te realiseren.

Meer weten? Ga naar https://www.debranding.nl/

Terugblik IJPOS Miljoenenontbijt

Op 26 september jl., de 4de dinsdag van september, was het weer tijd voor ons eigen Miljoenenontbijt. Ruim dertig leden wisten de weg naar Grandcafé Staal te vinden om te luisteren naar de spreekbeurten van wethouder Jeroen Verwoort en Tata Duurzaamheidsdirecteur Jeroen Klumper. Klik hier om meer te lezen.
Into Engineering. + Into life. = Into the Energy transition.

De energietransitie is een dagelijkse realiteit voor Intures als partner in strategie, kwaliteit en veiligheid. Levensduurverlenging van assets in de bouw en procesindustrie is ons vak. Maar wat wij daarbij uit handen nemen voor onze klanten, dat is aan hen. Men wist ons al te vinden voor complexe projecten, zoals het aanpassen van bestaande situaties en specialistische werken. Ook verduurzamingsprojecten vallen daaronder, zoals het aanpakken van huurwoningen met Velison in IJmuiden. Onze opdrachten verbreden zich toenemend.

Bij asset management opdrachten kunnen alle werkzaamheden efficiënt binnen 1 project gecombineerd worden. Zo ontstaat de mogelijkheid om aanvullende beheerdersactiviteiten bij ons neer te leggen. De komende jaren zal Intures dan ook aan brede opdrachten werken zoals het technisch beheer voor het gebouw van Waterlaboratorium te Haarlem. Maar ook inspectie, advies en onderhoud verrichten voor vele elektrische snellaadstations.

Administratie en analyse zijn zaken waarvoor Intures vergaand geautomatiseerd heeft. Enerzijds om efficiënt en opschaalbaar te werken. Anderzijds om aan innovaties te werken, zoals het koppelen van akoestische trilling sensoren aan Mainvisio bijvoorbeeld, de eerste stappen richting predictief onderhoud. Wij dragen als engineeringsbureau graag bij aan de energietransitie!

Inturested in Intures? Neem contact op met Jarno.Water@Intures.nl
cropped-logo-ijpos-fc.png
facebook twitter linkedin website 
Uitschrijven | Je abonnement beheren
Postbus 151
1970 AD IJmuiden
Email Marketing Powered by MailPoet